Oldalak

2013. július 4., csütörtök

Édes életünk!

Manapság egyre több szó esik a cukorról és az édesítőszerekről. Az interneten sok ezzel foglalkozó cikk található, de kevés olyan ami megbízható és tudományosan is alátámasztott tényeket (és csak azokat) közöl. Sajnos az írások nagy része marketing célú és összemossa a tényeket és a tévhiteket, és a valótlan (tudományosan nem igazolt) adatokat valósként állítja be, ezzel megtéveszti az olvasót.

Fontosnak tartom, hogy segítsek neked abban, hogy el tudj igazodni ebben az összevisszaságban, ezért itt tudományosan megalapozott tényeket osztok meg veled.


A cukorral, az édesítőszerekkel és a cukor helyettesítőkkel külön bejegyzésben foglalkozom.

Ejtsünk most néhány szót az édesítőszerekről.


A mesterséges, energiát nem adó édesítőszerek jó alternatívát jelenthetnek, ha fogyni szeretnél, vagy ha cukorbeteg vagy. 


Nézzünk néhány tényt ezzel kapcsolatban: 
  • A kutatók, 16 randomizált (véletlenszerű), kontrollált vizsgálat értékelésekor kimutatták, hogy az aszpartam, mint cukorhelyettesítő alkalmazása az étrendben, mintegy 10%-os testtömeg csökkenést eredményezett. 
  • Ebből következik, hogy minden alapot nélkülöz az az aggodalom, mely szerint az energiát nem adó édesítőszerek „hizlalóbbak” lennének a cukornál. 
  • Korábbi vizsgálatok szerint ezek az édesítőszerek az olyan termékekben, mint például az üdítőitalok, növelhetik az étvágyat, ám a későbbi vizsgálatok nem igazolták ezt a kapcsolatot. 
  • Kevesen tudják, hogy a mesterséges édesítőszereket több mint egy évszázada (!) használjuk. 
  • A mesterséges édesítőszerek a cukorhoz (szacharóz) viszonyítva sokszorosan édesebbek. 
  • Legtöbbször az üdítőitalokban, desszertekben, a rágógumikban, tejkészítményekben, italporokban találhatunk rájuk. A mindennapok részévé vált.
A következő táblázatban néhány édesítőszert láthatunk, a teljesség igénye nélkül
Név
Édesítő hatás a nádcukorhoz képest
Felfedezés  éve
Az EU-ban ... óta használják
Aceszulfám-k (E950)
150-200 -szor édesebb
1966
1983
Aszpartám (E951)
150-200 -szor édesebb
1965
1983
Ciklamát (E952)
30-50 -szer édesebb
1937
1954
Neotám (E961)
7 000-13 000 -szer édesebb
1990
2010
Szacharin (E954)
300-400 -szor édesebb
1879
1887
Szteviol-glikozidok (E960)
200-300 -szor édesebb
1901*
2011
Szukralóz (E955)
400-600 -szor édesebb
1976
2000

 *A sztíviát először 1901-ben írták le és nevezték el.
Forrása: www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/Sweeteners/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners/


Az édesítőszerekél a megengedett napi bevitelt testsúlykilogarm-monként grammban határozzák meg, ennek európai jelölése az ADI.

Nézzük kicsit részletesebben:



Az aceszulfám-k ízvilága hasonló az aszpartamhoz, viszont nagy előnye, hogy hőstabil, és mellékízmentes.
ADI-je 15 mg/ testtömegkilogramm.

Kép forrása: www.pettywood.co.uk



Az aszpartám édesítőereje 200 szorosa a cukorénak. Hátránya, hogy hőérzékeny, ezért leginkább üdítőitalokban, gyümölcsitalokban alkalmazzák. Ezt az édesítőszert PKU-ban (fenilketonúria) szenvedő betegek nem fogyaszthatják. Fenilalanin tartalma miatt! A fenilalanin mellett aszparaginsavat tartalmaz.  Ezért nem teljesen energiamentes. Ezt a két aminosavat az emberi szervezet hasznosítja.
ADI-je 40 mg/testtömegkilogramm

Kép forrása:www.dunapro.hu


ciklamát 30-szor édesebb mint a répacukor. Hőstabil, így befőzéshez, ételkészítséhez kitűnően alkalmazható. 
ADI-ja 11 mg/ testtömegkilogramm.

neotámot az aszpartam származékának is tekinthetjük, kellemes íze van, mellékízmentes. Édesítőereje rendkívül nagy. Stabilabb, mint az aszpartam, jobban is oldódik.
ADI-ja 2 mg/ testtömegkilogramm.

szacharint Constantin Fahlberg, orosz származású kémikus fedezte fel 1879-ben, így ez a legrégebben használt édesítőszer. Ha ezzel az édesítőszerrel készült ételt forralunk, kesernyés utóíz keletkezik. 
ADI-ja 5 mg/ testtömegkilogramm.

Kép forrása:steviarebaudiana.hu


A  stevia rebaudiana Bertioni  vagy magyar nevén jázminpakóca hatóanyagát a szeviol-glikozidot  kivonják, és ez a hatóanyag 250-300-szor édesebb a répacukornál.
ADI-ja 4 mg/ testtömegkilogramm.


szukralóz néhány éve került engedélyezésre, így kereskedelmi forgalomba. 600-szor édesebb a répacukornál, vízben jól oldódik és hőstabil. Kémiai szerkezete hasonlít a cukorhoz, azzal a különbséggel, hogy néhány klóratom is található benne. 
ADI-ja 15 mg/ testtömegkilogramm.

Kérdezz bátran, ha még többet szeretnél megtudni ezekről az édes alternaítvákról!

Keress minket a Facebookon is!



Források: 
de la Hunty A et al. (2006). A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. Nutr Bull 31:115–128.
Wiebe N et al. (2011). A systematic review on the effect of sweeteners on glycemic response and clinically relevant outcomes. BMC Med 9:123.
Mattes R & Popkin B. (2009). Nonnutritive sweetener consumption in humans: effects on appetite and food intake and their putative 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése