Manapság egyre több szó esik a cukorról és az édesítőszerekről. Az
interneten sok ezzel foglalkozó cikk található, de kevés olyan ami megbízható és tudományosan
is alátámasztott tényeket (és csak azokat) közöl. Sajnos az írások nagy része
marketing célú és összemossa
a tényeket és a tévhiteket, és a valótlan (tudományosan nem igazolt) adatokat
valósként állítja be, ezzel megtéveszti az olvasót.
Fontosnak tartom, hogy segítsek neked abban, hogy el tudj igazodni ebben az
összevisszaságban, ezért itt tudományosan megalapozott tényeket osztok meg
veled.
A cukorral, az édesítőszerekkel és a cukor helyettesítőkkel külön
bejegyzésben foglalkozom.
Ejtsünk most néhány szót az édesítőszerekről.
A mesterséges, energiát nem adó édesítőszerek jó alternatívát jelenthetnek, ha fogyni szeretnél, vagy ha cukorbeteg vagy.
Nézzünk néhány tényt ezzel kapcsolatban:
- A kutatók, 16 randomizált (véletlenszerű), kontrollált vizsgálat értékelésekor kimutatták, hogy az aszpartam, mint cukorhelyettesítő alkalmazása az étrendben, mintegy 10%-os testtömeg csökkenést eredményezett.
- Ebből következik, hogy minden alapot nélkülöz az az aggodalom, mely szerint az energiát nem adó édesítőszerek „hizlalóbbak” lennének a cukornál.
- Korábbi vizsgálatok szerint ezek az édesítőszerek az olyan termékekben, mint például az üdítőitalok, növelhetik az étvágyat, ám a későbbi vizsgálatok nem igazolták ezt a kapcsolatot.
- Kevesen tudják, hogy a mesterséges édesítőszereket több mint egy évszázada (!) használjuk.
- A mesterséges édesítőszerek a cukorhoz (szacharóz) viszonyítva sokszorosan édesebbek.
- Legtöbbször az üdítőitalokban, desszertekben, a rágógumikban, tejkészítményekben, italporokban találhatunk rájuk. A mindennapok részévé vált.
A következő táblázatban néhány édesítőszert láthatunk, a teljesség igénye nélkül
Név
|
Édesítő
hatás a nádcukorhoz képest
|
Felfedezés éve
|
Az EU-ban
... óta használják
|
Aceszulfám-k (E950)
|
150-200
-szor édesebb
|
1966
|
1983
|
Aszpartám (E951)
|
150-200
-szor édesebb
|
1965
|
1983
|
Ciklamát (E952)
|
30-50
-szer édesebb
|
1937
|
1954
|
Neotám (E961)
|
7 000-13
000 -szer édesebb
|
1990
|
2010
|
Szacharin (E954)
|
300-400
-szor édesebb
|
1879
|
1887
|
Szteviol-glikozidok (E960)
|
200-300
-szor édesebb
|
1901*
|
2011
|
Szukralóz (E955)
|
400-600
-szor édesebb
|
1976
|
2000
|
*A sztíviát először 1901-ben írták le és nevezték el.
Forrása: www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/Sweeteners/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners/
Az édesítőszerekél a megengedett napi
bevitelt testsúlykilogarm-monként grammban határozzák meg,
ennek európai jelölése az ADI.
Nézzük kicsit részletesebben:
Az aceszulfám-k ízvilága hasonló az aszpartamhoz, viszont
nagy előnye, hogy hőstabil,
és mellékízmentes.
ADI-je 15 mg/ testtömegkilogramm.
Kép forrása: www.pettywood.co.uk |
Az aszpartám édesítőereje 200 szorosa a cukorénak.
Hátránya, hogy hőérzékeny, ezért leginkább
üdítőitalokban, gyümölcsitalokban alkalmazzák. Ezt az édesítőszert
PKU-ban (fenilketonúria) szenvedő betegek nem fogyaszthatják. Fenilalanin
tartalma miatt! A fenilalanin mellett aszparaginsavat
tartalmaz. Ezért nem teljesen energiamentes. Ezt a két aminosavat
az emberi szervezet hasznosítja.
ADI-je 40 mg/testtömegkilogramm
A ciklamát 30-szor édesebb mint a répacukor. Hőstabil, így befőzéshez, ételkészítséhez
kitűnően alkalmazható.
ADI-ja 11 mg/ testtömegkilogramm.
A neotámot az aszpartam származékának is tekinthetjük, kellemes
íze van, mellékízmentes. Édesítőereje rendkívül
nagy. Stabilabb, mint az aszpartam, jobban is oldódik.
ADI-ja 2 mg/ testtömegkilogramm.
A szacharint Constantin Fahlberg, orosz származású kémikus
fedezte fel 1879-ben, így ez a legrégebben használt édesítőszer. Ha ezzel az
édesítőszerrel készült ételt forralunk, kesernyés utóíz keletkezik.
ADI-ja 5 mg/ testtömegkilogramm.
A stevia rebaudiana Bertioni vagy magyar
nevén jázminpakóca hatóanyagát a szeviol-glikozidot kivonják, és ez
a hatóanyag 250-300-szor édesebb a répacukornál.
ADI-ja 4 mg/ testtömegkilogramm.
A szukralóz néhány éve került engedélyezésre, így kereskedelmi
forgalomba. 600-szor édesebb a répacukornál, vízben jól oldódik és hőstabil. Kémiai szerkezete
hasonlít a cukorhoz, azzal a különbséggel, hogy néhány klóratom is található
benne.
ADI-ja 15 mg/ testtömegkilogramm.
Kérdezz bátran, ha még többet szeretnél megtudni ezekről az édes
alternaítvákról!
Keress minket a Facebookon is!
Források:
de la Hunty A et al. (2006). A review of the effectiveness
of aspartame in helping with weight control. Nutr Bull 31:115–128.
Wiebe N et al. (2011). A systematic review on the effect of
sweeteners on glycemic response and clinically relevant outcomes. BMC Med
9:123.
Mattes R & Popkin B. (2009). Nonnutritive sweetener
consumption in humans: effects on appetite and food intake and their putative
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése