Itt a kánikula, így természetes, hogy mindenki, aki teheti,
rácuppan egy jó, hűsítő fagylaltra!
Tegyétek bátran, hiszen a fagyi is hozzátartozik a kiegyensúlyozott
egészséges táplálkozáshoz!
Gondoltad volna, hogy
- a fagylalt is egy ősi kínai találmány?
- 5000 évvel ezelőtt már ettek ilyen hűs finomságot eleink?
- Hippokratész terápiás célból is alkalmazta a fagyit betegeinél?
- egy olasz cukrász bűvész attrakcióként árusította?
- az orvosok receptre írták fel betegeiknek?
- gyomornyugtató hatást tulajdonítottak ennek a hűs édességnek?
Forrás:sorbet |
Természetesen, mint minden újdonság ez is csak a gazdagok kiváltsága volt az 1700-as évekig, de a század vége felé hozzáférhetővé vált a középosztály számára is.
A ma ismert fagylaltot egy olasz cukrász, Florensi Procope
Couteaux fejlesztette ki, aki később megalapította Párizsban az első irodalmi
kávéházat „Café Procope” néven.
Körülbelül az 1660-as évektől kezdve, mintegy bűvész attrakcióként
kezdte árusítani. A lényege az volt, hogy megfagyasztotta a limonádét, és
pohárban tálalta vendégeinek. Ebből lett későbbiekben a citromfagylalt, ami
hasonló volt ma ismert formájához.
Ennek a hideg édességnek több fajtáját ismerjük:
- parfé: cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, tejszínhabbal majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
- sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
- jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel
- jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható
- sörbet vagy szörbet: kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.
Kezdetekkor sokan egészségtelen, káros szokásnak tartották,
de végül az orvosok vetettek véget eme téves elképzelésnek, és a fagylaltot
receptre írták fel betegeiknek.
A fagylalttölcsért Charles E. Miches találta fel 1904-ben,
azóta vihetjük magunkkal az utcán is kedvenc édességünket.
Mára az egész világon ismertté vált nyalánkság lett, és nem
csak szezonális édesség, az év bármely részében fogyasztjuk.
A fagylaltok alapanyaga a tej, a tojás és a cukor, melyek
ízlés és szükség szerint lecserélhetők vagy kiegészíthetők, így más-más íz
világot hozva létre, gazdagítva ezzel a választékot. Sovány tejből, zsírszegény
tejporból, joghurtból, gyümölcsök felhasználásával készülhet az alacsonyabb
kalóriatartalmú, zsírszegény változat.
Cukorbetegek számára cukormentes fagylaltra is lelhetünk a
piacon. Ezek a termékek elsősorban mesterséges édesítőszerekkel, fruktózzal (gyümölcscukor), szorbittal készülnek.
Vigyázz a gyümölcscukorral (fruktózzal) készített fagylalt nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a hagyományos cukorral (szaharózzal: répacukor, nádcukor) készült!
Összességében elmondható, hogy a fagylaltok, jégkrémek heti
2 alkalommal, adagonként 1-2 gombóccal számítva (50-100 g), nyugodt szívvel
beilleszthetők étrendünkbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése