Oldalak

2013. június 20., csütörtök

A jegeslegjobb nyalánkság :)


 Itt a kánikula, így természetes, hogy mindenki, aki teheti, rácuppan egy jó, hűsítő fagylaltra!

Tegyétek bátran, hiszen a fagyi is hozzátartozik a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozáshoz!


Gondoltad volna, hogy
  • a fagylalt is egy ősi kínai találmány? 
  • 5000 évvel ezelőtt már ettek ilyen hűs finomságot eleink? 
  • Hippokratész terápiás célból is alkalmazta a fagyit betegeinél?
  • egy olasz cukrász bűvész attrakcióként árusította?
  • az orvosok receptre írták fel betegeiknek?
  • gyomornyugtató hatást tulajdonítottak ennek a hűs édességnek?


Forrás:sorbet

Persze az a fagyi nem ugyanolyan volt, mint manapság. Hó, jég, gyümölcslé, tej és fűszerek keverékéből állt. 

Természetesen, mint minden újdonság ez is csak a gazdagok kiváltsága volt az 1700-as évekig, de a század vége felé  hozzáférhetővé vált a középosztály számára is. 

A ma ismert fagylaltot egy olasz cukrász, Florensi Procope Couteaux fejlesztette ki, aki később megalapította Párizsban az első irodalmi kávéházat „Café Procope” néven.  Körülbelül az 1660-as évektől kezdve, mintegy bűvész attrakcióként kezdte árusítani. A lényege az volt, hogy megfagyasztotta a limonádét, és pohárban tálalta vendégeinek. Ebből lett későbbiekben a citromfagylalt, ami hasonló volt ma ismert formájához. 

Ennek a hideg édességnek több fajtáját ismerjük:
  • parfé: cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, tejszínhabbal majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
  • sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
  • jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel
  • jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható
  • sörbet vagy szörbet: kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.





Kezdetekkor sokan egészségtelen, káros szokásnak tartották, de végül az orvosok vetettek véget eme téves elképzelésnek, és a fagylaltot receptre írták fel betegeiknek.
A fagylalttölcsért Charles E. Miches találta fel 1904-ben, azóta vihetjük magunkkal az utcán is kedvenc édességünket.
Mára az egész világon ismertté vált nyalánkság lett, és nem csak szezonális édesség, az év bármely részében fogyasztjuk.
A fagylaltok alapanyaga a tej, a tojás és a cukor, melyek ízlés és szükség szerint lecserélhetők vagy kiegészíthetők, így más-más íz világot hozva létre, gazdagítva ezzel a választékot. Sovány tejből, zsírszegény tejporból, joghurtból, gyümölcsök felhasználásával készülhet az alacsonyabb kalóriatartalmú, zsírszegény változat.
Cukorbetegek számára cukormentes fagylaltra is lelhetünk a piacon. Ezek a termékek elsősorban mesterséges édesítőszerekkel, fruktózzal (gyümölcscukor), szorbittal készülnek.

Vigyázz a gyümölcscukorral (fruktózzal) készített fagylalt nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a hagyományos cukorral (szaharózzal: répacukor, nádcukor) készült!







Összességében elmondható, hogy a fagylaltok, jégkrémek heti 2 alkalommal, adagonként 1-2 gombóccal számítva (50-100 g), nyugodt szívvel beilleszthetők étrendünkbe.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése