Nagyon fontos tudni, hogy az egészséges emberek számára nincs tiltott élelmiszer vagy étel csak kerülendő mennyiségek!
Ma már megdőlt az a mondás, mely szerint:
Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.
Most azt kérdezheted, hogy akkor mikor és mit egyek?
Reggelire együnk például egy szendvicset teljes kiőrlésű
pékáruval, vékonyan rákent margarinnal, lehetőleg alacsony zsírtartalmú
felvágottal, ami lehet selyemsonka, és kemény sajttal. Margarin helyett használhatunk szenvicskrémet, recepteket találhatsz itt. Ne felejtsünk el a
szendvics mellé valamilyen nyers zöldséget is fogyasztani!
Kép forrása |
Természetesen
reggelire lehet müzlit enni tejjel, vagy joghurttal,de tartsuk szem előtt ,
hogy ezek a termékek magas cukortartalommal bírnak, ezért ne fogyasszuk minden
nap. Készíthetünk magunk is műzlit, cukor nélkül, a hozzávalók könnyen beszerezhetők.
Gyümölcsös-müzlis joghurt Kép forrása |
Tízóraira válasszunk valamilyen nyers gyümölcsöt, de ha valaki
szereti a gyümölcsjoghurtot, házilag is készíthet natúr joghurtból nyers
gyümölcs hozzáadásával. Lehetőség szerint ne cukrozzuk!
Fogyaszthatunk gyümölcs- vagy zöldséglevet is.
Olajos magvak Kép forrása |
Ilyenkor jól tud
esni egy kis dió vagy mogyoró (lehet bármilyen olajos mag), de ügyeljünk arra, hogy a só nélküli változatot
válasszuk és csak annyit együnk, amennyi az összezárt markunkban elfér.
Ebédre kerüljük a bő zsiradékban sült ételeket, rántás helyett
habarjuk főzelékeinket, ha tehetjük készítsük az ételt római tálban,
sütőzacskóban, párolóedényben.
Grillezet csirkemell vajban párolt zöldségkörettel Kép forrása |
Így nem csak az ételeink vitamintartalmát
őrizhetjük meg, de kevés zsíradékkal is elkészülhetnek ételeink. Az ebédhez is fogyasszunk valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt
savanyúság, kompót formájában, természetesen amennyiben ez a főételhez
illik.
Uzsonnára a tízóraihoz hasonlóan együnk gyümölcsöt (akár aszalva
is), de egy piros alma egy kis darab sajttal is alkalmas lehet. Készíthetünk gyümölcsturmixot is tejjel vagy vízzel. Recepteket itt találsz.
Turmixok Kép forrása |
A vacsora mindenképp valami könnyen emészthető étel legyen, így
nyugodt lesz az éjszakánk. Párolt, vagy nyers zöldségekből készíthetünk
köretet, hozzá natúr húst, vagy sajtot fogyasztatunk. De természetesen lehet enni szendvicset,
zöldséggel vagy virslit kenyérrel esetleg egy könnyű salátát is.
Téves az az elgondolás, hogy 6 óra után nem szabad enni, ez már
elavult és megcáfolt elképzelés.
Lefekvés előtt 2 órával együnk utoljára!
Nem szabad megfeledkezni a bő folyadékbevitelről
sem! Naponta legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk, ebbe beleszámítanak a levesek is! Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb ital a tiszta víz! Ez lehet
ásványvíz vagy csapvíz. A cukrozott, szénsavas üdítőitalok nem jó szomjoltók,
ráadásul haspuffadást okozhatnak. Gyümölcslevek esetén részesítsük előnyben a
100%-os, vagy frissen facsart leveket, de ne feledjük, hogy ezek természetes
cukortartalma sem kevés, így naponta 1-2 pohárral fogyasszunk belőlük.
Ha odafigyelünk táplálkozásunkra, és ügyelünk a rendszeres
testmozgásra is, jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri- valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz a blog Facebook-oldalához, hogy a következőről se maradj le!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése