Oldalak

2013. június 12., szerda

Mit és mikor együnk?

Nagyon fontos tudni, hogy az egészséges emberek számára nincs tiltott élelmiszer vagy étel csak kerülendő mennyiségek! 


Ma már megdőlt az a mondás, mely szerint:


Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.

Most azt kérdezheted, hogy akkor mikor és mit egyek? 

Reggelire együnk például egy szendvicset teljes kiőrlésű pékáruval, vékonyan rákent margarinnal, lehetőleg alacsony zsírtartalmú felvágottal, ami lehet selyemsonka, és kemény sajttal. Margarin helyett használhatunk szenvicskrémet, recepteket találhatsz itt. Ne felejtsünk el a szendvics mellé valamilyen nyers  zöldséget is fogyasztani! 
Kép forrása

Természetesen reggelire lehet müzlit enni tejjel, vagy joghurttal,de tartsuk szem előtt , hogy ezek a termékek magas cukortartalommal bírnak, ezért ne fogyasszuk minden nap. Készíthetünk magunk is műzlit, cukor nélkül, a hozzávalók könnyen beszerezhetők. 


Gyümölcsös-müzlis joghurt
Kép forrása

Tízóraira válasszunk valamilyen nyers gyümölcsöt, de ha valaki szereti a gyümölcsjoghurtot, házilag is készíthet natúr joghurtból nyers gyümölcs hozzáadásával. Lehetőség szerint ne cukrozzuk! 
Fogyaszthatunk gyümölcs- vagy zöldséglevet is.  


Olajos magvak
Kép forrása

Ilyenkor jól tud esni egy kis dió vagy mogyoró (lehet bármilyen olajos mag), de ügyeljünk arra, hogy a só nélküli változatot válasszuk és csak annyit együnk, amennyi az összezárt markunkban elfér.



Ebédre kerüljük a bő zsiradékban sült ételeket, rántás helyett habarjuk főzelékeinket, ha tehetjük készítsük az ételt római tálban, sütőzacskóban, párolóedényben. 

Grillezet csirkemell vajban párolt zöldségkörettel
Kép forrása

Így nem csak az ételeink vitamintartalmát őrizhetjük meg, de kevés zsíradékkal is elkészülhetnek ételeink. Az ebédhez is fogyasszunk valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt savanyúság, kompót formájában, természetesen amennyiben ez a főételhez illik. 


Uzsonnára a tízóraihoz hasonlóan együnk gyümölcsöt (akár aszalva is), de egy piros alma egy kis darab sajttal is alkalmas lehet. Készíthetünk gyümölcsturmixot is tejjel vagy vízzel. Recepteket itt találsz.

Turmixok
Kép forrása

A vacsora mindenképp valami könnyen emészthető étel legyen, így nyugodt lesz az éjszakánk. Párolt, vagy nyers zöldségekből készíthetünk köretet, hozzá natúr húst, vagy sajtot fogyasztatunk. De természetesen lehet enni szendvicset, zöldséggel vagy virslit kenyérrel esetleg egy könnyű salátát is.


Téves az az elgondolás, hogy 6 óra után nem szabad enni, ez már elavult és megcáfolt elképzelés.
 Lefekvés előtt 2 órával együnk utoljára!


Nem szabad megfeledkezni a bő folyadékbevitelről sem! Naponta legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk, ebbe beleszámítanak a levesek is! Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb ital a tiszta víz! Ez lehet ásványvíz vagy csapvíz. A cukrozott, szénsavas üdítőitalok nem jó szomjoltók, ráadásul haspuffadást okozhatnak. Gyümölcslevek esetén részesítsük előnyben a 100%-os, vagy frissen facsart leveket, de ne feledjük, hogy ezek természetes cukortartalma sem kevés, így naponta 1-2 pohárral fogyasszunk belőlük.

Ha odafigyelünk táplálkozásunkra, és ügyelünk a rendszeres testmozgásra is, jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri- valamint a  daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz a blog Facebook-oldalához, hogy a következőről se maradj le! 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése